Kanada 2012

Obytným autem jsme již procestovali oba ostrovy Nového Zélandu, ale na Aljašce to prostě nemělo chybu. Byli jsme zcela nezávislí, byli jsme svobodní, nemuseli jsme hledat hotely ani restaurace.
Spali jsme tam, kde to vonělo, kde byl krásný výhled, kde jsme se ráno probudili a hned nás naplnil krásný pocit z nespoutané volnosti. Nebyla to cesta pro dobrodruhy, byl to překrásný výlet za nevšedními pohledy. Cesta dostupná pro každého, kdo si chce užít a nelituje takto vynaložené peníze.

Příprava na odjezd
Příprava naší další cesty do Kanady a na Aljašku, byla poměrně dlouhá, ale vyplatila se. Obytné auto jsme zarezervovali koncem listopadu 2011 a udělali jsme dobře, protože měsíc před odjezdem byla jeho cena trojnásobná. Nikdy si nejsem jistý, jak postupovat, zda čekat na poslední chvíli, nebo naopak využít nabídku ve velkém předstihu. Ale stejně je to i u letenek. Auto jsem začal hledat v průběhu října 2011. Hlavní problém byl v tom, že jsme se nechtěli vracet ze severu (Aljaška, Yukon) zpět do Vancouveru, což je nějakých 2 000 km, ale zároveň jsme chtěli navštívit i jižní národní parky (Banff, Jasper). Nakonec se podařila letenka Praha – Vancouver, zpět jsme se vraceli z Whitehorse, a to vše se společností Condor.
Stejný problém nastal i s půjčovnou obytných aut. Našel jsem 3 půjčovny, s velkým rozptylem cen. My jsme si zvolili cenově nejpřijatelnější půjčovnu – http://cheapmotorhomes.ca/. Cena se v říjnu pohybovala kolem 45 CAD/den. K tomu ještě další náklady, jako je půjčovné vybavení, unlimited kilometry, protože jsem nechtěl denně uvažovat, kolik budu doplácet za překročení limitu. Připlácí se i cesta na Yukon, ale v různých předsezónních slevách bylo hodně úlev (jen pro informaci – v březnu následujícího roku už byla cena 150 CAD/den). Paradoxně cena přímo u půjčovny byla vyšší než u zprostředkovatele. Protože to bude asi spoustu cestovatelů zajímat, tak připojuji i kompletní objednávku.
Předběhnu čas a zhodnotím půjčovnu. V podstatě mohu pouze napsat – bezchybné. Auto bylo na dohodnutý termín připraveno, mělo ujeto 7 000 km, takže v podstatě nový kočár. Pro dvě osoby byla jeho velikost optimální, jen jediný problém byl ve spotřebě. Jel jsem maximálně 110 km/h, a i přesto vyšla průměrná spotřeba na 22 litrů/100 km. Jinak ale ideální domeček. Snad bych ještě doporučil vzít si sebou spacák, protože noci byly ještě v tomto období hodně chladné.

Jako obvykle jsme si již zarezervovali i první noc ve Vancouvru. Auto vám totiž půjčí až následující den po příletu. Brání se tím unaveným řidičům a je to, myslím, i rozumné. Takže z letiště přímo do hotelu. Vyřízení bylo neskutečně složité. Vypsat několika stránkovou žádost trvalo asi 5 hodin a to jsme ještě následně zjistili, že nemáme vyplněný family report, kde jsme museli psát veškeré iniciály o celé široké rodině. No s pravděpodobností hraničící s jistotou mohu dnes tvrdit, že nepřizpůsobiví spoluobčané si bez cizí pomoci vízum nevyplní. Takže stačí jen, aby jim nikdo nepomohl, a Kanada má problém vyřešený :-).
Na cestu se nijak speciálně nevybavujeme, neboť věříme, že outdoorové vybavení si koupíme výhodněji v USA, které máme v úmyslu na 2 dny navštívit. Konkrétně Seattle, a to hlavně za účelem onoho dovybavení se oblečením. Může se to zdát zbytečná ztráta času, ale je to jen 140 km jižněji a nákupy se tam zcela jistě vyplatí.

int(1)

Novinky

Rychlý kontakt

!FIRMA

!ULICE

!PSC !MESTO

E: !EMAIL

T: !TELEFON

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek!!!