Úvod

Tak a máme tady rok 2018.

Po loňském roku, který jsme procestovali z více než poloviny, se Vlasta rozhodla, že si dá letos volno a na žádnou delší cestu se nevydá.

V únoru jsme si tedy na 10 dní odskočili na Floridu a to hlavně s cílem užít si maximálně krásných golfových hřišť. A to se tady povedlo.

V česku sice nastává pravá zima až koncem února, ale to jsem už na cestě Evropou na řeckou Krétu. Prostě jsem se rozhodl, že se nebudu plácat doma a jestliže si Vlasta vybírá cestovatelskou dovolenou, tak já pojedu sám.

Kréta 2018

26. února vyrážím směr Balkán, směr Řecko, cíl Kréta. Nakonec nejedu úplně až tak sám, protože na cestu na jih se mnou vyráží můj dlouholetý kamarád Kuba. Vzal si 10 dní dovolenou a rozhodl se mi dělat aspoň na pár dní parťáka.

Vyrážíme směr Budapešť a dále na jih přes Srbsko, Makedonii a pevninskou část Řecka a odtud už nás dělí jen 10 hodin trajektem od cíle naší cesty. Cesta celkem v pohodě až na epizodu ze Srbska, kdy jsme absolvovali fingovanou opravu poloosy našeho auta. Prostě jsme na Balkáně a tady se vydělává různě. Nám v noci nařízli manžetu na poloose a druhý den se dobráci s tváří andílků obětavě postarali o opravu za tisícovku eur. Grázli, lumpi, hovada.

Na řeckém uzemí mě zase zarazila cena mýtného. Řekové si to zjednodušili a za jakékoliv obytné auto, ať již do 3,5 tuny nebo více, se platí cca čtyřnásobek ceny osobáku. Určitě se dá dálnicím vyhnout, ale my se těšíme do tepla a to na Krétě již panuje.

Hned úvodem cestu i shrnu. Bylo to skvělé rozhodnutí podniknout tuto cestu právě v měsíci březnu. Příjezdem na Krétu začalo nepřetržité slunečné počasí a teploty v průměru kolem příjemných 25 st. Mimo sezónu je Kréta ráj pro obytná auta. Nikdo nikde, parkování na noc zcela bez problémů a to přímo na pláži nebo u moře. I když jsem pár krát narazil na značku zakazující parkování obytňáků přes noc, tak v tomto období to nikdo nekontroloval a jedinec jim absolutně nepřekážel. Jedinou drobnou nevýhodou byla teplota moře kolem 18 stupňů a tak jsem tam nakonec vlezl jen pro formu a pro kousek té hygieny.

Cestovat sám má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Člověk zastaví kde se mu umane, může si číst od rána do večera, může se jen tak toulat po pláží a nikdo mu do toho nezasahuje. Ale večery byly celkem smutné. To teprve na člověka sedna drobná chandra a tu jsem zahnal opět čtením nebo jsem si pustil na DVD nějaký ten hloupý a ještě hloupější film. Nakonec jsem ale tak úplně sám nebyl. V úvodu mě doprovázel 10 dní Kuba, pak za mnou přijeli přátelé z Karlových Varů, na golf dorazil René a na zpáteční cestě mě doprovázel Mirek a jeho žena. Ale o tom už v další kapitolách.

int(1)

Novinky

Rychlý kontakt

!FIRMA

!ULICE

!PSC !MESTO

E: !EMAIL

T: !TELEFON

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek!!!